PDA

View Full Version : I got the system, and i want it to work faster, how to?



Speedy
9th September 1999, 20:06
I just got my new system, and i think it work a litle slow (in games) or at least i think so...
And don't want to void any warranties!!!!!

my sys is
Amd Athlon (k7) 500
MSI MS-6167 v1.1 mobo
G400 DH 32mb (not max)
128 8ns Ram
CL SB PCI128 (newest drivers)
Toshiba 6x DVDrom
IBM deskStar 10.1 (7200rpm) HD
Zip drive http://forums.murc.ws/ubb/smile.gif
LT Winmodem http://forums.murc.ws/ubb/frown.gif
Win 98 SE
BTW i pain only 1400 for my system (with S/H)
(but there was no monitor included)

BTW
ADI MicroScan 5EP 17' monitor
I don't want to void ANY warranties
and BTW sometimes
i got crashed when using Open GL Screen Saver
(g400ICD.dll)

and somtimes, machine just freezees in Half Life!
and sometimes, my screen fiils with lines (1px thick) but all diferent collors, i can still move my mouse but machine hangs!
BTW will i voin Matrox warranty by disabeling Vsync??
PLEASE answer as soon as posible!!!!!!

SwAmPlAdY
9th September 1999, 20:36
What? $1400? You nuts? Toooooooooooo much $$.

You won't void your warranty if you disable vsync.

Try it and also goto AGP1x and see if that helps for now.

SwAmPy

Speedy
9th September 1999, 20:56
couple of things
3DMark Project:
3DMark Build Version: 200
Date: 09/09/1999
Time: 11:37:30 PM
Project Name:My Project
Comments:

Project Settings (Template):
Rendering Platform: Internal (Matrox Millennium G400 Dual Head - English)
Resolution: 1024*768
Color Depth: 16-bit Color
CPU Optimization: AMD 3DNow!(tm)
Z-Buffer: 32-bit
Frame Buffer: Triple buffering
Refresh Rate: 74 Hz
Looping: Disabled
Texture Format: 16-bit, 4444 RGBA
Run Tests: Once
Title Screen: Shown

Test Results:
3DMark Result : 4,464 3DMarks
Synthetic CPU 3D Speed : 8,461 CPU 3DMarks
Rasterizer Score : 1,883 3DRasterMarks
Game 1 - Race: 48.9 FPS
Game 2 - First Person: 41.1 FPS
Fill Rate : 182.7 MTexels/s
Fill Rate With Multi-Texturing : 200.5 MTexels/s
2MB Texture Rendering Speed: 195.3 FPS
4MB Texture Rendering Speed: 165.2 FPS
8MB Texture Rendering Speed: 115.3 FPS
16MB Texture Rendering Speed: 90.2 FPS
32MB Texture Rendering Speed: 52.5 FPS
Bump Mapping Emboss, 3-pass: 59.5 FPS
Bump Mapping Emboss, 2-pass: 84.4 FPS
Bump Mapping Emboss, 1-pass: 161.8 FPS
Point Sample Texture Filtering Speed: 111.0 %
Bilinear Texture Filtering Speed: 100.0 %
Trilinear Texture Filtering Speed: 77.9 %
Anisotropic Texture Filtering Speed: Not Supported
6 Pixel/individual: 2,008.5 KPolygons/s
6 Pixel/strips: 3,032.2 KPolygons/s
25 Pixel/individual: 1,411.8 KPolygons/s
25 Pixel/strips: 1,449.6 KPolygons/s
50 Pixel/individual: 913.4 KPolygons/s
50 Pixel/strips: 936.8 KPolygons/s
250 Pixel/individual: 337.0 KPolygons/s
250 Pixel/strips: 347.2 KPolygons/s
1000 Pixel/individual: 106.8 KPolygons/s
1000 Pixel/strips: 110.6 KPolygons/s

System:
Windows Version: Windows 4 A , Build 2222
DirectX Version: 4.06.03.0518
Bios Version: Award Modular BIOS v4.51PG
Bios Date: 03/30/99
Total Physical Memory: 128 MB
Free Physical Memory: 34 MB

Processor:
Processor Type: AMD-K7(tm) Processor
Processor Speed: 500 MHz
Processor Caps: MMX 3DNOW
L1 Cache Size: 128 KB
L2 Cache Size: 512 KB

Desktop:
2D Display Adapter Name: Matrox Millennium G400 Dual Head - English
2D Display Adapter Driver Date: 8-25-1999
Monitor Name: ADI MicroScan 5EP
Monitor Driver Date: 4-23-1999
Desktop Resolution: 1024*768
Desktop Color Depth: 32-Bit Color

3D Accelerator:
Name: Matrox Millennium G400 Dual Head - English
Driver Name: G400DD32.DLL
Driver Version: 4.11.01.1210
Total Video Memory On Card: 32,697 KB
Total Texture Memory: 52,153 KB
Bus: AGP

btw
I checked bios, and i have 64mb teturing size, shuold i leave it alone, or make it more/less?


[This message has been edited by Speedy (edited 09-10-1999).]

SteveC
10th September 1999, 02:41
Watch out for that PCI 128's irqs. I think they're the card that wants about 15 IRQs all for itself.

If you want speed, find out how to take that athlon up to 750mhz.
Don't use that LT winmodem.
Clock your g400 up to MAX speeds.
Put your AGP aperture to 128mb (subject of debate)

For your problems, are you using the latest drivers? Is the g400 sharing its IRQ (if so, stop it)? The lines sound like a heating problem, is the card getting hot?

------------------
Cheers,
Steve

PS: Some or all of the above message may be wrong, or, just as likely, correct. Depends on what mood I'm in. And what you know. ;)

Maggi
10th September 1999, 03:52
also make sure USWC is enabled in your MoBo bios (not UC) ...

------------------
Cheerio,
Maggi
________________________
Asus P2B-DS @ 103MHz FSB
2x P3-450 @ 464MHz
512MB CAS2 SDRAM
Millenium G400 32MB DH

TarnaC
10th September 1999, 09:39
How about some instructions on how to O/C the G400 to Max settings?
What to use?
What to set?
What to notice from O/C?

Maniac
10th September 1999, 09:47
His fill rate is way to low...check busmastering and agp 2X. Should be around 250mtexels.

Maggi
10th September 1999, 09:55
hehehe ... Hi Clint !

It's my new beast here at work http://forums.murc.ws/ubb/smile.gif

It still makes me drop my jaw when doing 'regular' stuff like PhotoShopping, HiRes printing and that alike.

Too bad W98 doesn't support more than one CPU, but working under NT is ok for me.

I wonder why it took so long that someone (you in this case) noticed the updated sig ...

I think Jorden got aware of it prior to you, but he spoke to me via e-mail.

...

Sorry, Speedy for replying off topic this time.

------------------
Cheerio,
Maggi
________________________
Asus P2B-DS @ 103MHz FSB
2x P3-450 @ 464MHz
512MB CAS2 SDRAM
Millenium G400 32MB DH

The PIT
10th September 1999, 09:58
If the systems brand new and doesn't work right send it back. You've spent good money why !$% about with it. It's there problem.

Clint
10th September 1999, 16:43
Sorry Speedy, but this is off topic to this thread.

Hi Maggi, new system specs I see. A DUAL P3 system? Nice!

Clint